VNDesign

VNDesign

Örömhír stílusosan: az esküvői meghívó

2017. február 15. - Papirrozmar

Az esküvői meghívó a nagy alkalom „nyitánya”, az esküvő első, kézzelfogható eleme. Amellett, hogy az információtartalma is fontos (ki, mikor, hol), egyúttal előhírnöke az esküvő stílusának, tükrözi a házasulandók személyiségét, és egy örök emlék, amelyet a vendégek általában szívesen megőriznek, és azt később is előveszik, nézegetik.

Ma már számos formátumban képzelhető el a meghívó (pl. kisfilm, Facebook-poszt stb.), de a legelterjedtebb még mindig a tradicionális, papír alapú változat, amely végtelen variációban készíthető el a pár igényei szerint. A meghívót hagyományosan személyesen adják át a jegyesek, amikor is alkalom nyílik az esküvővel kapcsolatos technikai részletek (érkezés, szállás, öltözet stb.), illetve a nászajándék kérdésének udvarias megtárgyalására is.

c_1.jpg

Az esküvői meghívóval kapcsolatban az alábbi kérdéseken érdemes elgondolkodnia a párnak:

  1. A meghívó alapjának jellemzői (többnyire ez a papír típusát jelenti, de lehet egyedi ötlet is)
  2. A meghívó formája, mérete
  3. Színek, grafika
  4. Szövegezés
  5. Boríték, hordozó mérete

Sokan elsőre talán nem is gondolnák, hogy a papír fajtája milyen komoly mértékben befolyásolja a meghívó stílusát, jellegét. A papír minőségének, felületének illeszkednie kell az összképbe, máskülönben megtörik a harmónia. A közkedvelt, papír alapú meghívó mellett más, egyedi megoldások is elképzelhetőek. Ilyen például a falapra nyomtatott meghívó, amelynek technikai részleteiről itt írtam.

A meghívó formája, mérete tekintetében csak a fantázia – és azért némileg a praktikum – szab határt. Ne legyen túl nagy, mert akkor kissé hivalkodó, és nehéz tárolni, sok helyet foglal. Ne legyen túl kicsi sem, mert ebben az esetben lehet, hogy nem fér rá minden szükséges információ, esetleg nem jut hely az idézetnek. Az alakja követheti a hagyományokat vagy lehet teljesen egyedi, akár az esküvő sajátos tematikájához illeszkedő (pl. hajón tartott esküvőre „beszállókártya”).

barbitamas.jpg

A színek és a grafika terén igazán kiteljesedhet a pár egyénisége, hangsúlyozhatóak az egyéni és a közös jellemzőik. A szín és a grafika határozza meg leginkább, hogy a meghívó elegáns, exkluzív, klasszikus, bohókás, visszafogott, letisztult vagy épp romantikus lesz. A finom, apró részletek, a megfelelő betűtípus kiválasztása vagy a gyönyörű, kifejezetten a párnak tervezett kalligráfia pedig megkoronázza az összhatást.

xx_masolata.jpg

A szöveg megfogalmazása során az interneten fellelhető számos verzió között is lehet válogatni, de akár saját szöveg is készülhet. Fontos, hogy ennek stílusa ne üssön el a meghívó külső jellegzetességeitől. Egy elegáns meghívóhoz nem illik a vicces meghívás és vice versa. Nem szabad megfeledkezni arról, ha többféle szövegre van szükség, például, mert a vendégek egy része csak a szertartásra hivatalos. A meghívó gondos megfogalmazásával számos kellemetlen szituáció előzhető meg.

Miután elkészült a meghívó, következhet az ültetési rend, valamint az ültető- és menükártyák megtervezése. Célszerű ugyanis, hogy ezek kövessék a meghívó jellegzetességeit, így biztosítható a tökéletes összhang.

22.png

x.jpg

süti beállítások módosítása