VNDesign

VNDesign

Esküvői meghívó - fára

2015. június 11. - Papirrozmar

A nyári szezon egyik kiemelt témaköre az esküvői meghívó, amely egy nehéz műfaj a szubjektív jelleg és a megkerülhetetlen kísérletezés miatt. Természetes, hogy a menyasszony és a vőlegény sokszor módosítanak, hiszen mindent tökéletesen szeretnének.

earthy-wood-handwriting-wedding-invitation-akimbo-suite.jpg

Szerencsére a párok nem elégednek meg azzal, hogy instant webshopos megoldásokat válasszanak, tapasztalataink szerint technikailag és anyag szempontjából is egyre inkább konkrét elképzelésük van.

Minap egy olyan igény "talált meg minket", hogy a házasulandó pár skicces stílusúra alakított fotóját kérték megjeleníteni 4 mm vastag falapon. A fa természetesen máshogy vezeti a festéket, mint a papír vagy a vászon. A megfelelő technikának, pl. UV nyomtatásnak köszönhetően - ami ma még elég ritka, hogy egy UV gép tud fehéret nyomtatni, ezért ezt csak néhány UV gép tudja :) - azonban ugyanolyan egységes és szép nyomtatást lehet megvalósítani, mintha papírra történne. A feladat nehézsége abban állt, hogy a kép, amelyet nyomtatásra szántunk, fehér alapon barna skiccet ábrázolt. 

Ahhoz, hogy a fa ténylegesen tudjon érvényesülni, a fehér színnek szükséges "elfogynia" a nyomtatás során a kép széléig, tehát a végtermék nosztalgikus jelleget kap, mintha le lenne kaparva a kép széléről a festék, és romantikus, koptatott hatást kelt.

Technikailag ez úgy valósítható meg, és ritkán is alkalmazzuk, hogy a négy szín, a CMYK csatornák mellé egy ún. ötödik, Alpha csatornát szükséges létrehozni a fehér számára és azt "cirmosan" elmosni Photoshopban. (A gyakorlattal szemben nem Adobe Indesignban vagy Illustratorban készül.) A nyomtatás során a fehér festék elfogyását így lehet szabályozni.

Az alkotás - a pár magánéletét és személyiségi jogait tiszteletben tartva - nem publikus, de örömmel látjuk, hogy van igény a technikailag is egyedi megoldást igénylő esküvői meghívókra -  nem csak papíron.

Gyönyörű fa esküvői meghívót több website-on is lehet találni, akinek megjön esetleg a kedve hozzá. :) Példák: 

 Jó szándékú észrevételek:

  • mindig kérjünk mintát;
  • amikor méretben gondolkodunk, abban is gondolkodjunk, hogy miben adjuk át a meghívót (pl. borítékban?);
  • a meghívó exkluzív jellege miatt a tervezési és nyomdai ár magasabb szokott lenni a megszokottnál.

:) 

A kép forrása: http://ohsobeautifulpaper.com/

süti beállítások módosítása